Home    >    voetzorg    >    Klachtenwijzer

Klachtenwijzer

1

Morbus Sever

Wat is het?

Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd dan wel ontstoken door een te grote trekkracht van de achillespees. Deze aandoening komt dan ook geregeld voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. Het hielbeen krijgt te maken met drukopbouw tijdens activiteiten als sporten. Soms gaat dit naast pijnklachten, gepaard met zwelling van de achterzijde van de hiel. Naast irritatie van het hielbeen, is er meestal sprake van een afwijkende stand van de voet wat de klachten doet toenemen.
 

Wat zijn de symptomen?

De pijnklachten zitten voornamelijk aan de hiel. In 50% van de gevallen zit de klacht zelfs in beide voeten. Kinderen hebben de neiging op de tenen te gaan lopen om het hielbeen te ontlasten. Blootvoets lopen verergert de klachten. De pijnklachten worden geprovoceerd door sporten, maar zijn ook na deze activiteiten nog aanwezig.
 

Hoe komt u van uw klachten af?

De irritatie of ontsteking van de groeischijf van het hielbeen dient te worden verminderd. Dit kan door de hielbelasting te beperken. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten, kan er een schoenadvies gegeven worden waarbij demping van de schoenzool belangrijk is, of een podotherapeutische inlay worden ingezet om het hielbeen te corrigeren en tevens te ontlasten. Het is met de juiste therapie goed mogelijk een kind pijnvrij te krijgen, zodat er geen belemmeringen in activiteit ontstaan. Pijnklachten veroorzaakt door de groeischijf zullen na de groei verdwijnen.
2

Haglundse exostose

Wat is het?

Bij de meeste mensen is het hielbeen aan de achterzijde egaal gevormd en bijna rond. Echter komt het voor dat er een botuitsteeksel aan het hielbeen vastzit. Dit kan aan één, maar ook aan beide voeten voorkomen. U heeft dan een harde, benige bult aan de achterzijde van het hielbeen ter hoogte van de achillespees. Het uitsteeksel kan bestaan vanaf de groei, maar ook later worden gevormd door een teveel aan druk op de plek van het bot. Vaak geeft deze bult geen klachten, maar het extra botaanwas verzorgt in sommige gevallen wel irritatie.
 

Wat zijn de symptomen?

Er is een bult zichtbaar aan de achterzijde van het hielbeen. De verdikking is hard en niet weg te drukken of te bewegen. De verdikking kan pijnlijk zijn, vooral wanneer u schoenen draagt. Dat komt omdat het contrefort van de schoen geen ruimte biedt voor de verdikking en deze wrijving en druk veroorzaakt. Het lopen op blote voeten geeft daarom vaak verlichting van de klachten. Soms ontstaat er toch roodheid door de wrijving, al dan niet in combinatie met een ontsteking of irritatie aan de achillespees.
 

Hoe komt u van de klacht af?

U kunt uw schoenen laten aanpassen door de schoenmaker, waarbij de precieze locatie van de haglundse exostose wordt bepaald en het contrefort van de schoen wordt aangepast aan de vorm van uw hielbeen. De schoen zal middels deze oplossing geen druk meer geven op de pijnlijke botaanwas. Soms wil het helpen om in uw schoen een hakverhoging te dragen, zodat de druk van de schoen, maar ook van de achillespees op het hielbeen veranderd. Zorg er wel voor dat u in beide schoenen een hakverhoging legt, zodat u niet scheef gaat lopen en elders in het lichaam klachten ontwikkelt.
 
Wanneer uw klachten niet conservatief verholpen kunnen worden, bestaat er de mogelijkheid de haglundse exostose operatief te laten verwijderen.
 
3

Fat Pad Syndroom

Wat is het?

Onder de bal van de voet en de hielen bevinden zich een soort dempers om de voet te beschermen en de eerste klappen tijdens het lopen op te vangen. Deze dempers worden ook wel ‘vetkamers’ genoemd. Wanneer de vetkamers dunner worden, zal hun functie verminderen met als gevolg dat structuren die door de vetkamers beschermd worden, extra worden belast.
 

Wat zijn de symptomen?

Wanneer er sprake is van vetkamerschade, ofwel het ‘fat pad syndrome’, heeft u het gevoel dat uw hiel gekneusd is. Ook een vermoeid of brandend gevoel zijn klachten die op vetkamerschade kunnen duiden. De pijn die u ervaart zit meestal aan de zijkant van het hielbeen of in het midden onder de hiel. Deze klacht komt vooral voor bij sporters en ouderen.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Helaas kunnen vetkamers niet middels een operatie worden hersteld. Wel kan een podotherapeut zolen aanmeten, waarbij de intacte vetkamers bij elkaar worden gehouden, zodat de hiel alsnog in staat is onderliggende structuren te beschermen. Mocht het vetkussen dermate versleten zijn, kan er gebruik gemaakt worden van inlays met een verhoogd schokabsorberend vermogen. De zool neemt in dit geval de functie van de vetkussens over.
4

Hielspoor

Wat is het?

Onder de voet loopt een lange, driehoekige peesplaat van het hielbeen naar de bal van de voet. Deze plaat wordt de fascia plantaris genoemd en heeft een ondersteunende werking op de voet en vangt tijdens het lopen schokken op. Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Een zuiver hielspoor is een doornvormige kalkafzetting van het hielbeen. Echter zijn er heel veel mensen die een hielspoor onder hun hielbeen hebben zitten, maar daar nooit pijnklachten van ondervinden. Over het algemeen worden pijnklachten veroorzaakt door een beschadiging aan de peesplaat die onder de voet loopt. Deze beschadigingen komen voort uit overbelasting van de fascia plantaris, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een staand of lopend beroep, het snel uitbouwen van een hardloopprogramma of overgewicht.
 

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende klacht bij hielspoor is het hebben van pijnklachten onder de hiel. Vaak gaat deze pijn samen met startklachten: de eerste passen kenmerken zich als een scherpe, stekende pijn. Echter als u eenmaal op gang bent, worden de pijnklachten milder of verdwijnen zelfs. Meestal geven dagelijkse activiteiten niet direct hevige pijnklachten, maar zijn deze vooral nadien aanwezig. Soms straalt de pijn door richting de voetholte.
 

Hoe komt u van uw klacht af?

Het is belangrijk uw belasingsniveau aan te passen aan uw klachtenbeeld. Wanneer de klachten duidelijk verergeren bij een bepaalde activiteit, is het verstandig deze activiteit tijdelijk te stoppen. U kunt om het genezingsproces te versnellen, de peesplaat onder uw voet masseren met behulp van een golfbal. Daarnaast kan een taping of therapiesok de pijn verlichten, doordat deze middelen uw voetboog en dus de aangedane peesplaat ondersteunen. De ontstekingsverschijnselen kunnen worden verminderd door shockwavebehandelingen. Middels rekoefeningen verhoogt u tevens de genezingstendens en de doorbloeding. Daarnaast is het te adviseren om uw voetstand en looppatroon te laten analyseren, zodat de voet optimaal kan worden afgewikkeld en de pijnpunten middels een podotherapeutische inlay kunnen worden ontzien.
5

Capsulitis

Wat is het?

Onder de bal van de voet bevinden zich de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze kopjes zijn bedekt met elk een eigen gewrichtskapsel. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of wanneer er een plotse verandering in de belasting plaatsvindt, bijvoorbeeld door sport of werk, kan de voorvoet geïrriteerd raken. Vaak geeft de voorvoet dan klachten die capsulitis, of wel irritatie-/ontsteking van het gewrichtskapsel worden genoemd.
 

Wat zijn de symptomen?

Capsulitis geeft een zeurende en stekende pijn onder de bal van de voet, soms uitstralend richting de tenen. De klachten verergeren tijdens belasting. Soms is er lokaal roodheid of een verdikking op te merken. Meestal is de pijn het hevigst bij het afwikkelen van de voet, op het moment dat het lichaam zich over de tenen verplaatst. Op dit moment ontstaat namelijk de meeste druk op de gewrichtskapsels. Het afzonderlijk bewegen van de tenen naar boven of beneden kan de pijnklachten veelal opwekken.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Door middel van steunzolen kan de druk onder de voet worden gereduceerd. Ook kan de voetstand worden gecorrigeerd, om naast het opvangen van de aanwezige pijnklachten de kans op herhaling te verminderen. Als er daarnaast sprake is van eeltvorming onder de bal van de voet, is het raadzaam dit geregeld te laten verwijderen door een medisch pedicure.
 
6

Jicht

Wat is het?

Jicht is een veelvoorkomende aandoening waarbij urinezuurkristallen zich ophopen in de voet. Meestal is het gewricht van de grote teen aangedaan, maar het komt ook voor in andere delen van het lichaam. Urinezuur bevindt zich in de bloedbaan en verplaatst zich door het gehele lichaam. Echter wanneer er verzuring plaatsvindt, slaat deze stof neer in de vorm van scherpe kristallen in een gewricht. Een jichtaanval kan op elk moment van de dag op komen zetten.
 

Wat zijn de symptomen?

De voet wordt bij een jichtaanval extreem gevoelig. Vaak wordt de teen, en soms ook de voet, rood warm en dik. De huid gaat glanzen. De voet is pijnlijk, stekend zelfs, en belasten is meestal niet mogelijk. Soms vormen zich knobbeltjes onder het huidoppervlak die zichtbaar en voelbaar zijn van buitenaf. Dit zijn de afgezette urinezuurkristallen. U kunt last krijgen van koorts en misselijkheid bij een aanval van jicht.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Het is van belang de aangedane voet hoog te leggen en zo min mogelijk te belasten. De pijn kunt u verminderen door gebruik te maken van paracetamol en koude doeken. Probeer de voet niet te koelen met ijskompressen, want de kans is dan aanwezig dat de ontsteking verergert. Naast reguliere pijnstillers, is het verstandig uw huisarts te consulteren om de ontsteking te remmen. Als de ontsteking is weggetrokken kunt u uw voet weer gaan bewegen. Wanneer u snel na de aanval uw dagelijkse beweging weer oppakt, verkleint u de kans op het verstijven van de voetgewrichten.
 
Op een nieuwe aanval te voorkomen, is het belangrijk in beweging te blijven. Wanneer u merkt dat uw gewrichten zijn verstijfd of pijnlijk blijven na de jichtaanval, kan een podotherapeut u verder helpen. U kunt zooltjes aangemeten krijgen, die de voetfunctie optimaliseert en het teengewricht ondersteunt en beschermt.
Naast voetzorg, is het belangrijk gezond te leven, voldoende vocht in te nemen niet te roken of alcohol te nuttigen.
7

Hallux rigidus

Wat is het?

Een stijve grote teen wordt een hallux rigidus genoemd. Meestal wordt dit veroorzaakt door artrose (slijtage van het kraakbeen) in het gewricht van de grote teen, maar soms komt het voort uit sportletsel. Ook is het mogelijk dat de grote teen bij het lopen stijf is, maar als u ontspannen zit u de grote teen wel goed kunt bewegen. In dat laatste geval wordt de stijfheid van het gewricht veroorzaakt door een te strakke buigpees van de grote teen.
 

Wat zijn de symptomen?

Een hallux rigidus geeft vaak pijnklachten bij het lopen. Met name het afwikkelen van de voet over de grote teen gaat moeizaam of is pijnlijk. Over het algemeen zijn de eerste stappen in de ochtend of na rust het vervelendst. De grote teen voelt stijf aan en is minder beweeglijk. De pijn komt meestal aan de bovenzijde van het gewricht voor. Soms komt er een knobbel op het gewricht, dit is botaanwas afkomstig door artrose.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Doordat het grote teengewricht beperkt is, kunt u moeilijker uw voet afrollen tijdens het lopen. Een schoen met een hakhoogte van 2,5-3cm in combinatie met een zool waarvan de neus naar boven is afgerond, kan uw voet helpen toch af te wikkelen zonder het pijnlijke gewricht te forceren.
 
Een steunzool kan u daarnaast extra afwikkelruimte geven en een begeleiding van de grote teen tijdens het lopen. Op deze manier wordt de belasting op het gewricht verminderd en zullen de pijnklachten eveneens verdwijnen.
 
Wanneer het gewricht helemaal niet meer beweegt en u er in het dagelijks leven heel veel last van heeft, kunt u het gewricht laten opereren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het gewricht worden schoongemaakt, vastgezet of vervangen.
8

Hallux Valgus

Wat is het?

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat niet meer netjes recht, maar wijst naar buiten naar de tweede teen toe. Soms is de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Doordat de teen deze stand aanneemt, ontstaat er in veel gevallen een pijnlijke bult aan de zijkant van de voet. Wanneer deze bult hard is, voelt u het gewricht dat anders is gaan staan. Als de bult echter zacht van aard is, zal het een zwelling zijn van de slijmbeurs die tussen het bot en de huid ligt. Deze kan rood worden en pijnlijk, en wordt een bunion genoemd.
 

Wat zijn de symptomen?

Een hallux valgus geeft niet altijd klachten. Echter wanneer er klachten aanwezig zijn, betreft het meestal pijn. De pijn zit over het algemeen aan de knobbel van het grote teengewricht en geeft problemen bij belasting. Als er een bunion op zit, geeft dit veelal nog meer klachten. Men voelt vaak een ontstekingspijn. Daarnaast kan het moeilijk zijn schoenen te vinden, omdat de voorvoet breder is geworden. Wanneer de grote teen erg scheef staat, kan deze de stand van de tweede teen ook beïnvloeden.
 

Hoe komt u van de klacht af?

Pijnklachten zijn goed te behandelen door het dragen van schoenen met de juiste pasvorm. Let erop dat er zo min mogelijk stiksels en naden over de knok van de grote teen heen lopen, want deze kunnen voor drukpunten zorgen. Daarnaast kan een steunzool u helpen het grote teengewricht te ondersteunen en daardoor pijnklachten te verminderen.
Bij een lichte vorm van hallux valgus die begint op te spelen, kunnen tapings in combinatie met voetentraining doeltreffend zijn. Ook kan een siliconen orthese of een teenspreider erger voorkomen en klachten verminderen.
In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen.
9

Shin Splints

Wat is het?

Shin Splints staat voor ‘scheenbeenirritatie’. Het is een blessure aan de die veroorzaakt wordt door overbelasting. Meestal is het onderste tweederde gedeelte van het scheenbeen aangedaan. Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers en lange afstand wandelaars. Als de voet tijdens het landen teveel naar binnen zakt, de voetboog te weinig ondersteuning krijgt of er een krachtsverschil is tussen de spiergroepen aan de voorzijde en de achterzijde van het been, kunnen er pijnklachten ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer de belasting (te) snel wordt opgevoerd. Klachten kunnen daarnaast ontstaan door een standsafwijking van de voet of een beenlengteverschil, waardoor er tijdens het lopen een disbalans ontstaat.
 

Wat zijn de symptomen?

De pijn wordt meestal aangegeven op het onderste deel van het scheenbeen. De pijn kan ook lager, richting de enkel, of hoger tot aan de knie worden gevoeld. De pijn is scherp, stekend van aard. Als de pijnen hevig zijn, kan men het gevoel hebben dat er een hard voorwerp tegen het scheenbeen aankomt. Soms is de klacht voelbaar in hurkzit. Een lager looptempo verergert de klachten. Ondanks een rustperiode komen de klachten terug. Een enkele keer is er sprake van een oppervlakkige zwelling ter hoogte van de pijnlocatie.
 

Hoe komt u van de klachten af?

U doet er goed aan de belasting te verlagen. Door de pijn heen lopen verergert de blessure. Wanneer de blessure zich in het beginstadium bevindt, kunt u het scheenbeen dagelijks koelen met een koude kompres.
Daarnaast is taping effectief, omdat deze de spier ondersteunt tijdens belasting.
Om de klacht snel weg te nemen en in de toekomst te voorkomen, is het in veel gevallen aan te raden een podotherapeutische zooltherapie toe te passen. De podotherapeut zorgt ervoor dat uw houding optimaal is en de voet tevens voldoende gecorrigeerd wordt.
 
10

Tarsaal Tunnel Syndroom

Wat is het?

Aan de binnenzijde van de enkel zit een soort tunnel die gevormd wordt door het enkelbot en een stevige, peesachtige band (het retinaculum). Door deze tunnel loopt de nervus tibialis posterior, een zenuw die vanuit het onderbeen via de tunnel aan de binnenkant van de enkel richting de voet loopt. Wanneer er sprake is van het tarsaal tunnel syndroom, zit de zenuw bekneld in de tunnel. Een tarsaal tunnel syndroom kan worden veroorzaakt door diverse redenen, bijvoorbeeld na verzwikking van de voet waardoor de zenuw is opgerekt of wanneer er in de achtervoet iets gebroken is. Maar ook een voetstand, zoals platvoeten  of een verdikking van pezen aan de binnenzijde van de voet kunnen reden zijn voor het ontstaan van deze klachten.
 

Wat zijn de symptomen?

De klachten zijn vaak branderig, tintelend-doof en/ stekend van aard en bevinden zich vooral aan de binnenzijde van de enkel en de voetzool. Soms stralen de pijnen uit naar de kuit. Het kan voorkomen dat u geregeld krampen heeft in de voetzool. De pijnklachten worden heviger door langdurige belasting van de voet. In rust verdwijnen de klachten, maar u kunt last krijgen van nachtelijke pijnen.
 

Hoe komt u van de klacht af?

Wanneer er sprake is van instabiliteit van de enkel en het hielbeen, kunnen steunzolen u helpen de klachten te verminderen. Als er sprake is van zwelling aan de binnenzijde van de voet, is het aan te raden (tijdelijk) een compressiekous te dragen. Deze zorgen ervoor dat de zwelling vermindert en geven daarnaast ondersteuning van het enkelgewricht. Ook kan fysiotherapie u verder helpen. Wanneer u de pijnklachten moeizaam onder controle krijgt, kunt u in overleg met uw huisarts pijnmedicatie inzetten. Mochten de klachten niet verdwijnen, is het mogelijk de klacht operatief te behandelen. In de meeste gevallen zal een orthopedisch chirurg de nervus tibialis zenuw vrijleggen in de tunnel zodat de druk vermindert.
 
11

Mortons Neuralgie

Wat is het?

Tussen de middenvoetsbeentjes lopen spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen. Als er een zenuw bekneld raakt in de voorvoet, wordt dat een mortonse neuralgie genoemd. Meestal zit de zenuwbeknelling tussen het derde en het vierde middenvoetsbeentje, maar deze klacht kan ook tussen andere beenderen voorkomen. De klacht komt veelvuldig voor in combinatie met een afwijkende voetstand waaronder een holvoet, hallux valgus (knok bij de grote teen) of een spreidvoet, maar kan ook ontstaan door letsel aangaande sport- of beroepsuitoefening.
 

Wat zijn de symptomen?

Een mortons neuroom geeft vooral veel pijnklachten, die brandend tot stekend aanvoelen. De klacht wordt gevoeld onder de bal van de voet, aan het begin van de derde en vierde teen. Vaak straalt de pijn uit naar de tenen zelf of voelen de tenen doof aan. Soms worden de klachten als krampend of een elektrische prikkeling ervaren. De klacht neemt toe bij belasting, maar ebt weg in rust. Veelal is de klacht schoenafhankelijk: bij het dragen van smallere schoenen al dan niet in combinatie met een hoge(re) hak, nemen de klachten toe.
 

Hoe komt u van de klacht af?

De klachten die Mortons Neuralgie teweeg brengen kunnen vaak al snel worden verminderd door de juiste schoenkeuze. Wanneer u de hakhoogte aanpast, zodat u niet alleen op de bal van uw voet staat, zult u al enige verlichting opmerken. Daarnaast is het van belang dat u voldoende ruimte bij de bal van de voet en de tenen heeft, zodat de schoen uw voorvoet niet bij elkaar drukt tijdens het lopen.
 
Daarnaast kan een steunzool u verder helpen de klachten te reduceren. Door de voorvoet op een bepaalde manier te ondersteunen, komt er meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes van de aangedane zenuwtak. Hierdoor zit de zenuw niet meer bekneld en kan deze structuur zich gaan herstellen waardoor pijnklachten en tintelingen verdwijnen.
 
Mochten uw klachten langdurig aanwezig zijn of zeer ernstig, kan uw schoen worden voorzien van een afwikkelrol. Deze schoenadaptatie zorgt ervoor dat het moment van belasten op uw voorvoet wordt verkleind tijdens het staan en lopen. Zo komt de voorvoet tot rust en kan de aandoening genezen.
 
Wanneer deze verschillende behandelingen niet afdoende zijn, bestaat er de mogelijkheid te opereren. Echter zal u uw specifieke situatie eerst moeten laten beoordelen door uw orthopedisch chirurg, alvorens overgegaan zal worden tot een operatie.
12

Ingegroeide nagel

Wat is het?

Als het puntje van de teennagel in de huid van de nagelwal groeit, wordt dit een ingegroeide nagel genoemd. Een ingegroeide nagel komt het meest voor aan de grote teen. Wanneer het puntje van de teennagel te lang blijft zitten, kan deze gaan ontsteken en kan er ook ‘wild vlees’ ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen, zoals overmatige transpiratie aan de voeten of wanneer de teennagel zelf al ronder staat. Er zijn echter ook factoren van buitenaf die mee kunnen spelen: het dragen van krappe schoenen, het oplopen van een trauma aan de teen, het peuteren aan de nagels of het onjuist knippen.
 

Wat zijn de symptomen?

De zijde van de teen waar de nagel zit ingegroeid is veelal pijnlijk. Ook kan er roodheid ontstaan en kan de nagelwal gezwollen zijn. De klachten nemen toe bij belasting en soms is het ervaren van een sok of een laken op de teen al teveel. Als u langdurig met een ingegroeide nagel loopt, kan er wild vlees ontstaan en zal de teen op den duur gaan ontsteken.
 

Hoe komt u van de klacht af?

De podotherapeut of medisch pedicure kan het ingegroeide puntje voor u verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het deel van de nagel dat is ingegroeid, is de behandeling gevoelig tot pijnlijk. Echter wanneer het puntje is verwijderd, zal u direct verlichting ervaren.
Afhankelijk van de oorzaak van het ingroeien van de nagel, kunnen er diverse behandelingen worden ingezet om herhaling te voorkomen. Zo kan het voldoende zijn om schoenen te dragen die meer ruimte voor de tenen bieden.
 
Echter wanneer de ingegroeide nagel komt doordat uw nagels ronder groeien dan gewenst, kan de nagelwal worden beschermd door het aanbrengen van een soort gaasje tussen uw nagel en de nagelwal, of kan de groei van de nagel worden begeleid middels een nagelbeugel.
In het geval van een nagelafwijking, kunt u de huisarts consulteren. Uw huisarts kan de nagel deels verwijderen, waarbij de basis waaruit de nagel groeit wordt nabehandeld zodat dit deel van de nagel niet meer kan terug groeien. U houdt hierdoor meestal een gezonde, recht groeiende nagel over.
Verder is het van belang uw nagels te allen tijde recht af te knippen, zodat de hoekjes lang genoeg zijn om langs de nagelwal verder te groeien en niet kan gaan ingroeien.
13

Achillespeesbursitis

Wat is het?

Aan de achterzijde van uw hielbeen bevinden zich een tweetal slijmbeurzen: een tussen de achillespees en de huid en eentje ligt gelokaliseerd tussen het hielbeen en de achillespees.
Een slijmbeurs, ook bursa genoemd, is een met slijmerig vocht gevuld kussentje en ligt tussen een botstuk van een gewricht en een pees in. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pees soepel langs het gewricht kan bewegen, zonder dat deze beschadigd raakt. Echter kan een slijmbeurs gaan ontsteken doordat er in korte tijd meer wrijving wordt uitgeoefend door de pees en het botgewricht. U kunt dan te maken krijgen met pijnklachten.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer u last heeft van een achillespeesbursitis zult u pijnklachten ervaren aan de achterzijde van het hielbeen. De pijn kan op, of aan de zijkant van de aanhechtingsplaats van de achillespees aan de hiel voorkomen.
Wanneer de oppervlakkige bursa is ontstoken, kunt u meestal een rode, zachte verdikking aan de achterzijde van uw hiel waarnemen. De harde contrefort van uw schoen wordt vaak als irriterend tot pijnlijk ervaren. Wanneer de dieper liggende slijmbeurs is aangedaan, zal u vooral last hebben van klachten tijdens het opstarten van een beweging of pijnklachten aan het einde van de dag. U zal dan geen zacht bultje op uw hiel ontdekken. Ook nu kan het dragen van stevig schoeisel pijnlijk zijn.

Hoe komt u van uw klacht af?

Wanneer u in de acute fase van een achillespeesbursitis zit, is het verstandig uw belastingsniveau tijdelijk aan te passen aan de pijnklachten. Daarnaast kunt u enkele malen per dag de pijnlijke plek gedurende 15 minuten koelen met een koude compress. Deze maatregelen hebben een kalmerend effect op het ontstekingsproces en verlichten bovendien uw pijnklachten.
Het is daarnaast prettig om te lopen op schoeisel dat geen onnodige druk geeft op de pijnlocatie. De schoenmaker kan het contrefort van uw schoen ter hoogte van de aangedane plek soepeler maken en uitzetten om te zorgen dat de bursa drukvrij ligt.
Het komt regelmatig voor dat een achillespeesbursitis samen gaat met een afwijkende voetstand. Wanneer het hielbeen niet op de juiste manier reageert tijdens het lopen, geeft de achillespees extra wrijving op de reeds aangedane slijmbeurs. Een tijdelijke therapeutische zool biedt dan uitkomst. Door het dragen van deze zolen, zorgt u ervoor dat de weerstand op de slijmbeurs vermindert en de klachten sneller zullen afnemen. Dit geldt ook als u naast een slijmbeursontsteking, te maken heeft met verkorte kuitspieren.
14

Instabiliteit van de enkel

Wat is het?

Enkelinstabiliteit ontstaat doordat uw enkelbanden zich onvoldoende herstellen na een enkelverzwikking of misstap. De enkelbanden verliezen in hun kracht en zorgen voor een verminderde stabilisatie van de enkel. Het gevolg van enkelinstabiliteit is dat u makkelijker uw enkel verzwikt. Wanneer deze situatie zich lang aanhoudt, kan dit blijvende schade aan het kraakbeen van uw enkel geven.
 

Wat zijn de symptomen?

Wanneer er sprake is van instabiliteit van het enkelgewricht, ervaart u veelal een verminderde stevigheid in de enkel. U merkt dat u uw voet sneller verzwikt. Hierdoor kunt u zich onzeker gaan voelen tijdens het lopen. Daarnaast komen vermoeidheid in de enkel en pijnklachten bij het lopen regelmatig voor wanneer er sprake is van enkelinstabiliteit. Wanneer u uw voet verzwikt heeft, kan er zwelling ontstaan ter hoogte van de enkel en kan de enkel stijf aanvoelen. Ook kan de enkel blauw kleuren en zal deze (tijdelijk) pijnlijk zijn.
 

Hoe komt u van de klacht af?

Door het dragen van halfhoge schoenen, liefst met vetersluiting, zorgt u voor een verbeterde stabiliteit in de enkel. U helpt de enkelbanden als het ware. Mochten stevige schoenen onvoldoende effect hebben, kan uw voet extra stabiliteit krijgen middels een steunzool. Ook een enkelbrace kan een (tijdelijke) oplossing zijn. En veelal biedt fysiotherapie uitkomst.
 
15

Likdoorn

Wat is het?

Likdoorns (of eksterogen, eeltpitjes, clavi) zijn pijnlijke eeltplekken waarbij de aangroeiende eeltlaag zich veelal puntvormig in de huid boort. Likdoorns komen vooral voor op of tussen de tenen, maar ook onder de bal van de voet worden ze regelmatig gezien. Een likdoorn ontstaat door de aanwezigheid van verhoogde druk of wrijving, bijvoorbeeld bij hamertenen of een holvoet. Maar ook door het lopen op smalle schoenen of hoge hakken kunnen ze makkelijk ontstaan.
 

Wat zijn de symptomen?

Een likdoorn wordt vaak gevoeld als een pijnlijke, prikkende plek. Deze plek is wigvormig en slechts enkele millimeters groot. Ze voelen hard aan en kunnen er gelig uitzien.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Het is belangrijk om de druk op de likdoorn weg te nemen. Dit kan door het aantrekken van goed passend schoeisel: de voet moet de ruimte hebben, maar mag niet schuiven of slippen. Daarnaast kan de likdoorn samen met het aanwezige eelt door een medisch pedicure worden verwijderd. Wanneer ondanks goedpassend schoeisel en een regelmatige pedicurebehandeling de likdoorn terug blijft komen, kan een steunzool de voetstand corrigeren en daarmee de druk nog verder weg nemen. Er zijn speciale pleisters op de markt om likdoorns te verminderen. Hier zit veelal salicylzuur in verwerkt. Pas op met het gebruik van deze pleisters, omdat deze stof de gezonde huid aantast en de likdoorn bovendien erg week maakt. Als de aangedane plek te week is, wordt behandeling van de likdoorn bemoeilijkt.
 
16

Hamerteen of klauwteen

Wat is het?

Hamertenen en klauwtenen zijn afwijkingen van de stand van de tenen. Dit kan voorkomen bij één of meerdere tenen, aan één of beide voeten. Een hamerteen geeft een kromming ter hoogte van het tweede kootje en het eerste kootje van de teen (bij het topje). De teentop staat dan als een soort hamer op de grond. Een klauwteen geeft een vergrote buiging tussen het tweede kootje en het begin van de teen, bij het middenvoetsbeentje. Op de knokkel van het gewrichtje kan door druk van de schoen irritatie ontstaan die zich kenbaar maakt in roodheid, wondjes, eelt en/of likdoorns. Meestal komen deze standsveranderingen voort uit een typische voetstand zoals een holvoet of een platvoet, maar het kan ook veroorzaakt worden als de pezen van de tenen te kort zijn of schoenen te strak zitten.
 

Wat zijn de symptomen?

Doordat de teen gekromd staat, kan de beweeglijkheid van de teen verminderen. De teen kan daardoor stijf aan gaan voelen. Het bewegen van de tenen wordt dan als pijnlijk ervaren. Daarnaast kan er drukpijn ontstaan als de tenen aan de bovenzijde de schoen raken. Dit kan zorgen voor de vorming van wondjes, eelt of likdoorns.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Wanneer de tenen nog beweeglijk zijn, is er ruimte voor correctie door middel van een op maat gemaakte siliconen orthese of een steunzool. De behandeling is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om de druk- en wrijving tot een minimum te beperken is het van belang schoenen te dragen die bij de tenen voldoende ruimte in de hoogte geven en zo min mogelijk stiksels over de tenen hebben lopen. Eventuele eeltplekken of likdoorns kunt u laten verwijderen door de podotherapeut of medisch pedicure.
Als de tenen stijf zijn geworden en het dragen van schoenen lastig wordt, kunt u in overleg met een orthopedisch chirurg kijken naar de mogelijkheden om op maat gemaakt schoeisel te gaan dragen, of om de betreffende tenen te laten opereren.