Home    /    Voetzorg    /    Klachtenwijzer    /    Klachtenwijzer

Raadpleeg onze klachtenwijzer

Weinig zo vervelend als klachten aan uw voet, enkel of scheenbeen. Zeker wanneer u twijfelt over wat de pijn veroorzaakt. En niet weet wat u eraan kunt doen. Lees daarom snel verder in onze klachtenwijzer. Of maak meteen een afspraak bij een van onze voetzorgspecialisten.
1
2
3
4
5
6

1
Morbus sever

Wat is het?

Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd dan wel ontstoken door een te grote trekkracht van de achillespees. Deze aandoening komt dan ook geregeld voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. Het hielbeen krijgt te maken met drukopbouw tijdens activiteiten als sporten. Soms gaat dit naast pijnklachten gepaard met zwelling van de achterzijde van de hiel. Naast irritatie van het hielbeen is er meestal sprake van een afwijkende stand van de voet, wat de klachten doet toenemen.

 
Wat zijn de symptomen?

De pijnklachten zitten voornamelijk aan de hiel. In 50% van de gevallen zit de klacht zelfs in beide voeten. Kinderen hebben de neiging op de tenen te gaan lopen om het hielbeen te ontlasten. Blootvoets lopen verergert de klachten. De pijnklachten worden geprovoceerd door sporten, maar zijn ook na deze activiteiten nog aanwezig.

 
Hoe komt u van uw klachten af?

De irritatie of ontsteking van de groeischijf van het hielbeen dient te worden verminderd. Dit kan door de hielbelasting te beperken. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten kan er een schoenadvies gegeven worden waarbij demping van de schoenzool belangrijk is. Ook kan een podotherapeutische inlay worden ingezet om het hielbeen te corrigeren en ontlasten. Het is met de juiste therapie goed mogelijk een kind pijnvrij te krijgen, zodat er geen belemmeringen in activiteit ontstaan. Pijnklachten veroorzaakt door de groeischijf verdwijnen na de groei.

2
Haglundse exostose

Wat is het?

Bij de meeste mensen is het hielbeen aan de achterzijde egaal gevormd en bijna rond. Soms zit een botuitsteeksel echter aan het hielbeen vast. Dit kan aan één, maar ook aan beide voeten voorkomen. U heeft dan een harde, benige bult aan de achterzijde van het hielbeen ter hoogte van de achillespees. Het uitsteeksel kan bestaan vanaf de groei, maar ook later worden gevormd door te veel druk op de plek van het bot. Vaak geeft deze bult geen klachten, maar de extra botaanwas veroorzaakt in sommige gevallen wel irritatie.

 
Wat zijn de symptomen?

Er is een bult zichtbaar aan de achterzijde van het hielbeen. De verdikking is hard en niet weg te drukken of te bewegen. De verdikking kan pijnlijk zijn, vooral wanneer u schoenen draagt. Dat komt omdat het hakstuk van de schoen geen ruimte biedt voor de verdikking, waardoor wrijving en druk ontstaat. Het lopen op blote voeten geeft daarom vaak verlichting van de klachten. Soms ontstaat roodheid door de wrijving, al dan niet in combinatie met een ontsteking of irritatie aan de achillespees.

 
Hoe komt u van de klacht af?

U kunt uw schoenen laten aanpassen door de schoenmaker, waarbij de precieze locatie van de haglundse exostose wordt bepaald en het hakstuk van de schoen wordt aangepast aan de vorm van uw hielbeen. De schoen geeft door deze oplossing geen druk meer op de pijnlijke botaanwas. Soms helpt het om in uw schoen een hakverhoging te dragen, zodat de druk van de schoen en daardoor die van de achillespees op het hielbeen verandert. Zorg er wel voor dat u in beide schoenen een hakverhoging legt, zodat u niet scheef gaat lopen en elders in het lichaam klachten ontwikkelt.
 
Wanneer uw klachten niet conservatief verholpen kunnen worden, is het mogelijk om de haglundse exostose operatief te laten verwijderen.

3
Fat pad syndroom

Wat is het?

Onder de bal van de voet en de hielen bevinden zich een soort dempers om de voet te beschermen en de eerste klappen tijdens het lopen op te vangen. Deze dempers heten ook wel vetkamers. Wanneer die dunner worden, vermindert hun functie. Daardoor worden de structuren die door de vetkamers beschermd worden extra belast.

 
Wat zijn de symptomen?

Bij vetkamerschade – oftewel het fat pad syndrome – heeft u het gevoel dat uw hiel gekneusd is. Ook een vermoeid of brandend gevoel zijn klachten die op vetkamerschade kunnen duiden. De pijn die u ervaart zit meestal aan de zijkant van het hielbeen of in het midden onder de hiel. Deze klacht komt vooral voor bij sporters en ouderen.

 
Hoe komt u van de klachten af?

Helaas kunnen vetkamers niet via een operatie worden hersteld. Wel kan een podotherapeut zorgen voor zolen die de intacte vetkamers bij elkaar houden. Daardoor is de hiel alsnog in staat onderliggende structuren te beschermen. Mocht het vetkussen dermate versleten zijn, dan kunt u inlays met een verhoogd schokabsorberend vermogen gebruiken. De zool neemt in dit geval de functie van de vetkussens over.

4
Hielspoor

Wat is het?

Onder de voet loopt een lange, driehoekige peesplaat van het hielbeen naar de bal van de voet. Deze plaat heet de fascia plantaris, heeft een ondersteunende werking op de voet en vangt tijdens het lopen schokken op. Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Een zuiver hielspoor is een doornvormige kalkafzetting van het hielbeen. Toch zijn er heel veel mensen die een hielspoor onder hun hielbeen hebben, maar daar nooit pijnklachten aan ondervinden. Over het algemeen volgen pijnklachten na een beschadiging aan de peesplaat die onder de voet loopt. Deze beschadigingen komen voort uit overbelasting van de fascia plantaris, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een staand of lopend beroep, het snel uitbouwen van een hardloopprogramma of door overgewicht.

 
Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende klacht bij hielspoor is pijn onder de hiel. Vaak gaat die samen met startklachten: de eerste passen kenmerken zich als een scherpe, stekende pijn. Echter, als u eenmaal op gang bent, worden de pijnklachten milder of verdwijnen ze zelfs. Meestal geven dagelijkse activiteiten niet direct hevige pijnklachten, maar zijn ze vooral nadien aanwezig. Soms straalt de pijn door richting de voetholte.

 
Hoe komt u van uw klacht af?

Het is belangrijk de belasting aan te passen aan uw klachtenbeeld. Wanneer de klachten duidelijk verergeren bij een bepaalde activiteit, is het verstandig die tijdelijk te stoppen. U kunt het genezingsproces versnellen door de peesplaat onder uw voet te masseren met een golfbal. Daarnaast kan een taping of therapie-sok de pijn verlichten, doordat deze hulpmiddelen uw voetboog en dus de aangedane peesplaat ondersteunen.

De ontstekingsverschijnselen kunnen verminderen door shockwavebehandelingen. Met rekoefeningen verhoogt u bovendien de genezingstendens en de doorbloeding. Daarnaast is het te adviseren om uw voetstand en looppatroon te laten analyseren, zodat de voet optimaal kan worden afgewikkeld en een podotherapeutische inlay de pijn kan verminderen.

5
Capsulitis

Wat is het?

Onder de bal van de voet bevinden zich de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze kopjes zijn bedekt met elk een eigen gewrichtskapsel. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of een plotse verandering in de belasting, bijvoorbeeld door sport of werk, kan de voorvoet geïrriteerd raken. Vaak geeft de voorvoet dan klachten die capsulitis, oftewel irritatie of ontsteking van het gewrichtskapsel heet.

 
Wat zijn de symptomen?

Capsulitis geeft een zeurende en stekende pijn onder de bal van de voet, soms uitstralend richting de tenen. De klachten verergeren tijdens belasting. Soms is er lokaal roodheid of een verdikking. Meestal is de pijn het hevigst bij het afwikkelen van de voet, wanneer het lichaam zich over de tenen verplaatst en de meeste druk op de gewrichtskapsels ontstaat. Het afzonderlijk bewegen van de tenen naar boven of beneden kan de pijnklachten veelal opwekken.

 
Hoe komt u van de klachten af?

Steunzolen kunnen de druk onder de voet reduceren. Ook kan de voetstand worden gecorrigeerd, om zo naast het opvangen van de aanwezige pijnklachten de kans op herhaling te verminderen. Als er bovendien sprake is van eeltvorming onder de bal van de voet, is het raadzaam dit geregeld te laten verwijderen door een medisch pedicure.

6
Jicht

Wat is het?

Jicht is een veelvoorkomende aandoening waarbij urinezuurkristallen zich ophopen in de voet. Meestal is het gewricht van de grote teen aangedaan, al komt jicht ook voor in andere delen van het lichaam. Urinezuur bevindt zich in de bloedbaan en verplaatst zich door het hele lichaam. Vindt echter verzuring plaats, dan slaat deze stof neer in de vorm van scherpe kristallen in een gewricht. Een jichtaanval kan op elk moment van de dag op komen zetten.

 
Wat zijn de symptomen?

De voet wordt bij een jichtaanval extreem gevoelig. Vaak wordt de teen – en soms ook de voet – rood, warm en dik. De huid gaat glanzen. De voet is pijnlijk, stekend zelfs, en belasten is meestal niet mogelijk. Soms vormen zich knobbeltjes onder het huidoppervlak die zicht- en voelbaar zijn van buitenaf. Dit zijn de afgezette urinezuurkristallen. U kunt last krijgen van koorts en misselijkheid bij een aanval van jicht.

 
Hoe komt u van de klachten af?

Het is van belang de aangedane voet hoog te leggen en zo min mogelijk te belasten. De pijn kunt u verminderen met paracetamol en koude doeken. Probeer de voet niet te koelen met ijskompressen, omdat die de ontsteking mogelijk verergeren. Naast reguliere pijnstillers is het verstandig uw huisarts te consulteren om de ontsteking te remmen. Als de ontsteking is weggetrokken kunt u uw voet weer gaan bewegen. Wanneer u snel na de aanval uw dagelijkse beweging weer oppakt, verkleint u de kans op het verstijven van de voetgewrichten.
 
Om een nieuwe aanval te voorkomen, is het belangrijk in beweging te blijven. Wanneer u merkt dat uw gewrichten zijn verstijfd of pijnlijk blijven na de jichtaanval, dan kan een podotherapeut u verder helpen. De therapeut kan u zooltjes aanmeten, waardoor de voetfunctie optimaliseert en zo het teengewricht ondersteunt en beschermt. Naast voetzorg is het belangrijk gezond te leven, voldoende vocht in te nemen, niet te roken en geen alcohol te nuttigen.

 
 

 
7
8
9
10
11
12

7
Hallux rigidus

Wat is het?

Een stijve grote teen heet hallux rigidus. Meestal wordt dit veroorzaakt door artrose (slijtage van het kraakbeen) in het gewricht van de grote teen, soms komt het voort uit sportletsel. Ook is het mogelijk dat de grote teen bij het lopen stijf is, maar dat u die wel goed kunt bewegen wanneer u ontspannen zit. In dat laatste geval komt de stijfheid van het gewricht voort uit een te strakke buigpees van de grote teen.

 
Wat zijn de symptomen?

Een hallux rigidus geeft vaak pijnklachten bij het lopen. Met name het afwikkelen van de voet over de grote teen gaat moeizaam of is pijnlijk. Over het algemeen zijn de eerste stappen in de ochtend of na rust het vervelendst. De grote teen voelt stijf aan en is minder beweeglijk. De pijn komt meestal aan de bovenzijde van het gewricht voor. Soms komt er een knobbel op het gewricht, dit is botaanwas afkomstig van artrose.

 
Hoe komt u van de klachten af?

Doordat het grote teengewricht beperkt is, kunt u moeilijker uw voet afrollen tijdens het lopen. Een schoen met een hakhoogte van 2,5 tot 3 centimeter, in combinatie met een zool waarvan de neus naar boven is afgerond, kan uw voet helpen tóch af te wikkelen zonder het pijnlijke gewricht te forceren. Een steunzool kan u daarnaast extra afwikkelruimte geven en de grote teen tijdens het lopen begeleiden. Op deze manier wordt de belasting op het gewricht minder en verdwijnen de pijnklachten eveneens.
 
Wanneer het gewricht helemaal niet meer beweegt en u er in het dagelijks leven heel veel last van heeft, dan kunt u het gewricht laten opereren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het gewricht worden schoongemaakt, vastgezet of vervangen.

8
Hallux valgus

Wat is het?

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat niet meer netjes recht, maar wijst naar buiten naar de tweede teen toe. Soms is de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Doordat de teen deze stand aanneemt, ontstaat er in veel gevallen een pijnlijke bult aan de zijkant van de voet. Wanneer deze bult hard is, voelt u het gewricht dat anders is gaan staan. Is de bult echter zacht, dan gaat het om een zwelling van de slijmbeurs die tussen het bot en de huid ligt. Deze kan rood en pijnlijk worden en heet bunion.

 
Wat zijn de symptomen?

Een hallux valgus geeft niet altijd klachten. Zo wel, dan zit de pijn meestal aan de knobbel van het grote teengewricht, wat problemen geeft bij belasting. Zit er een bunion op, dan geeft dit veelal nog meer klachten. U voelt dan vaak een ontstekingspijn. Daarnaast kan het moeilijk zijn passende schoenen te vinden, omdat de voorvoet breder is geworden. Staat de grote teen erg scheef, dan kan deze de stand van de tweede teen ook beïnvloeden.

 
Hoe komt u van de klacht af?

Pijnklachten zijn goed te behandelen door het dragen van schoenen met de juiste pasvorm. Let erop dat er zo min mogelijk stiksels en naden over de knok van de grote teen lopen, aangezien die voor drukpunten zorgen. Daarnaast kan een steunzool u helpen het grote teengewricht te ondersteunen en daardoor pijnklachten te verminderen. Bij een lichte vorm van hallux valgus kunnen tapings in combinatie met voetentraining doeltreffend zijn. Ook kan een siliconen orthese of een teenspreider erger voorkomen en klachten verminderen. In ernstige gevallen volgt mogelijk een operatie.

9
Shin splints

Wat is het?

Shin splints betekent scheenbeenirritatie. Het is een blessure die volgt na overbelasting, die vaak voorkomt bij hardlopers en lange afstand-wandelaars. Meestal is het onderste tweederde gedeelte van het scheenbeen aangedaan. Pijnklachten kunnen ontstaan als de voet tijdens het landen te veel naar binnen zakt, de voetboog te weinig ondersteuning krijgt of als er een krachtsverschil is tussen de spiergroepen aan de voor- en achterzijde van het been. Dit gebeurt vooral wanneer de belasting (te) snel wordt opgevoerd. Klachten kunnen ook ontstaan door een standsafwijking van de voet of een beenlengteverschil, waardoor tijdens het lopen een disbalans ontstaat.

 
Wat zijn de symptomen?

De pijn bevindt zich meestal in het onderste deel van het scheenbeen. Soms voelt u de pijn lager richting de enkel, of hoger tot aan de knie. De pijn is scherp en stekend van aard, alsof er een hard voorwerp tegen het scheenbeen aankomt. Soms voelt u de klacht in hurkzit. Een lager looptempo verergert de klachten. Ondanks een rustperiode komen de klachten terug. Een enkele keer ontstaat in de buurt van de pijn een oppervlakkige zwelling.

 
Hoe komt u van de klachten af?

U doet er goed aan de belasting te verlagen. Door de pijn heenlopen verergert de blessure. Wanneer de blessure zich in het beginstadium bevindt, kunt u het scheenbeen dagelijks koelen met een koude kompres. Daarnaast is taping effectief, omdat dit de spier ondersteunt tijdens belasting ervan. Om de klacht snel weg te nemen en in de toekomst te voorkomen, is het vaak aan te raden een podotherapeutische zooltherapie toe te passen. De podotherapeut zorgt ervoor dat uw houding optimaal is en de voet voldoende correctie krijgt.

 
 

10
Tarsaal tunnel syndroom

Wat is het?

Aan de binnenzijde van de enkel zit een soort tunnel die gevormd wordt door het enkelbot en een stevige, peesachtige band (het retinaculum). Door deze tunnel loopt de zenuw nervus tibialis posterior, die vanuit het onderbeen naar de voet loopt. Bij het tarsaal tunnel syndroom zit de zenuw bekneld in de tunnel. Een tarsaal tunnel syndroom ontstaat door diverse oorzaken, bijvoorbeeld na verzwikking van de voet waardoor de zenuw is opgerekt of bij een breuk in de achtervoet. Ook een afwijkende voetstand kan de klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan platvoeten of aan een verdikking van pezen aan de binnenzijde van de voet.

 
Wat zijn de symptomen?

De pijn is vaak branderig, tintelend doof en stekend van aard en bevindt zich vooral aan de binnenzijde van de enkel en de voetzool. Soms stralen de pijnen uit naar de kuit, ook kunt u krampen hebben in de voetzool. De pijnklachten worden heviger door langdurige belasting van de voet. In rust verdwijnen de klachten, al kunt u ’s nachts last krijgen van pijn.

 
Hoe komt u van de klacht af?

Bij instabiliteit van de enkel en het hielbeen kunnen steunzolen de klachten verminderen. Als er sprake is van zwelling aan de binnenzijde van de voet, dan is het (tijdelijk) dragen van een compressiekous raadzaam. De kous vermindert de zwelling en ondersteunt bovendien het enkelgewricht. Ook kan fysiotherapie u verder helpen. Krijgt u de pijnklachten moeizaam onder controle, dan uw huisarts eventueel medicatie voorschrijven. Mochten de klachten niet verdwijnen, dan kunt u de klacht operatief laten behandelen. In de meeste gevallen legt een orthopedisch chirurg de nervus tibialis-zenuw vrij, waardoor de druk in de tunnel vermindert.

11
Mortons neuralgie

Wat is het?

Tussen de middenvoetsbeentjes lopen spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen. Raakt een zenuw in de voorvoet bekneld, dan heet dat mortonse neuralgie. Meestal zit de zenuwbeknelling tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, al kan de klacht ook tussen andere beenderen voorkomen. De klacht komt vaak voor in combinatie met een afwijkende voetstand waaronder een holvoet, hallux valgus of spreidvoet. Ook kan de klacht ontstaan door letsel door sport- of beroepsuitoefening.

 
Wat zijn de symptomen?

Een mortons neuroom geeft veel pijn, die brandend tot stekend aanvoelt. U voelt de pijn onder de bal van de voet, aan het begin van de derde en vierde teen. Vaak straalt de pijn uit naar de tenen, ook kunnen de tenen doof aanvoelen. Soms worden de klachten als krampend of een elektrische prikkeling ervaren. De klacht neemt toe bij belasting, maar ebt weg in rust. Veelal is de klacht afhankelijk van de schoen: bij het dragen van smallere schoenen al dan niet in combinatie met een hoge(re) hak, nemen de klachten toe.

 
Hoe komt u van de klacht af?

De klachten door mortons neuralgie verminderen vaak al snel door de juiste schoenkeuze. Wanneer u de hakhoogte aanpast, zodat u niet alleen op de bal van uw voet staat, merkt u al enige verlichting op. Ook is het van belang dat u voldoende ruimte bij de bal van de voet en de tenen heeft, zodat de schoen uw voorvoet niet bij elkaar drukt tijdens het lopen. Daarnaast kan een steunzool de klachten reduceren. Door de voorvoet op een bepaalde manier te ondersteunen, komt er meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes van de aangedane zenuwtak. Hierdoor zit de zenuw niet meer bekneld en kan deze structuur zich gaan herstellen waardoor pijnklachten en tintelingen verdwijnen.
 
Mochten uw klachten langdurig of zeer ernstig zijn, dan kan uw schoen worden voorzien van een afwikkelrol. Deze schoenadaptatie zorgt ervoor dat de druk op uw voorvoet wordt verkleind tijdens het staan en lopen. Zo komt de voorvoet tot rust en kan de aandoening genezen. Wanneer deze verschillende behandelingen niet helpen, dan is het mogelijk een operatie te ondergaan. Daarvoor moet u wel eerst uw specifieke situatie laten beoordelen door uw orthopedisch chirurg.

 
 

12
Ingegroeide nagel

Wat is het?

Groeit het puntje van de teennagel in de huid van de nagelwal, dat spreken we van een ingegroeide nagel. Deze klacht komt het meest voor aan de grote teen. Blijft het puntje van de teennagel te lang zitten, dan kan deze gaan ontsteken en kan er zogenaamd wild vlees ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken, zoals overmatige transpiratie aan de voeten of een teennagel die al ronder staat. Ook zijn er factoren van buitenaf, zoals het dragen van krappe schoenen of een trauma aan de teen. Ook het peuteren aan de nagels of het onjuist knippen ervan kunnen bijdragen aan een ingegroeide nagels.
 

Wat zijn de symptomen?

De zijde van de teen waar de nagel zit ingegroeid is veelal pijnlijk. Ook kan er roodheid ontstaan en de nagelwal gezwollen zijn. De klachten nemen toe bij belasting, soms is het ervaren van een sok of een laken op de teen al te veel. Als u langdurig met een ingegroeide nagel loopt, kan er wild vlees ontstaan en zal de teen gaan ontsteken.

 
Hoe komt u van de klacht af?

De podotherapeut of medisch pedicure kan het ingegroeide puntje voor u verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het deel dat is ingegroeid, is de behandeling gevoelig tot pijnlijk. Echter, u ervaart direct verlichting wanneer het puntje is verwijderd. Afhankelijk van de oorzaak van het ingroeien van de nagel, zijn er diverse behandelingen om herhaling te voorkomen. Zo kan het voldoende zijn om schoenen te dragen die meer ruimte voor de tenen bieden. Ontstaat de ingegroeide nagel doordat uw nagels ronder groeien dan gewenst, dan biedt een soort gaasje bescherming aan uw nagelwal. Ook kan de groei van de nagel worden begeleid met een nagelbeugel.


In het geval van een nagelafwijking kunt u de huisarts consulteren. Uw huisarts kan de nagel deels verwijderen, waarbij de basis waaruit de nagel groeit wordt behandeld zodat dit deel niet meer terug kan groeien. Hierdoor ontstaat meestal een gezonde, recht groeiende nagel. Verder is het van belang uw nagels altijd recht af te knippen, zodat de hoekjes lang genoeg zijn om langs de nagelwal verder te groeien en niet ingroeien.

 
13
14
15
16

13
Achillespeesbursitis

Wat is het?

Aan de achterzijde van uw hielbeen bevinden zich twee slijmbeurzen: de ene tussen de achillespees en de huid en de andere tussen het hielbeen en de achillespees. Een slijmbeurs, ook bursa genoemd, is een met slijmerig vocht gevuld kussentje en ligt tussen een botstuk van een gewricht en pees in. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pees soepel langs het gewricht beweegt. Echter, een slijmbeurs kan gaan ontsteken doordat de pees en het botgewricht in korte tijd meer wrijving uitoefenen. U kunt dan pijn krijgen. 
 

Wat zijn de symptomen?

Wanneer u last heeft van een achillespeesbursitis, dan ervaart u pijn aan de achterzijde van het hielbeen. De pijn kan voorkomen op of aan de zijkant van de aanhechting tussen achillespees en hiel. Wanneer de oppervlakkige bursa is ontstoken, kunt u meestal een rode, zachte verdikking aan de achterzijde van uw hiel waarnemen. Het harde hielstuk van uw schoen wordt vaak als irriterend tot pijnlijk ervaren. Wanneer de dieper liggende slijmbeurs is aangedaan, heeft u vooral last van klachten tijdens het opstarten van een beweging of pijnklachten aan het einde van de dag. U ontdekt dan geen zacht bultje op uw hiel. Ook nu kan het dragen van stevig schoeisel pijnlijk zijn.


Hoe komt u van uw klacht af?

Wanneer u in de acute fase van een achillespeesbursitis zit, is het verstandig de belasting tijdelijk aan te passen aan de pijn. Daarnaast kunt u enkele malen per dag de pijnlijke plek 15 minuten koelen met een koude kompres. Deze maatregelen hebben een kalmerend effect op het ontstekingsproces en verlichten bovendien uw pijnklachten. Het is daarnaast prettig om te lopen op schoenen die geen onnodige druk geven op de pijnlocatie. De schoenmaker kan het hielstuk van uw schoen ter hoogte van de aangedane plek soepeler maken en uitzetten om te zorgen dat de bursa drukvrij ligt.

 

Een achillespeesbursitis gaat vaak met een afwijkende voetstand. Wanneer het hielbeen niet op de juiste manier reageert tijdens het lopen, geeft de achillespees extra wrijving op de reeds aangedane slijmbeurs. Een tijdelijke therapeutische zool biedt dan uitkomst. Met deze zolen zorgt u ervoor dat de weerstand op de slijmbeurs vermindert en de klachten sneller afnemen. Dit geldt ook als u naast een slijmbeursontsteking verkorte kuitspieren heeft.

14
Instabiliteit van de enkel

Wat is het?

Instabiliteit van de enkel ontstaat doordat uw enkelbanden zich onvoldoende herstellen na een enkelverzwikking of misstap. De enkelbanden verliezen kracht en veroorzaken een verminderde stabilisatie van de enkel. Het gevolg van enkelinstabiliteit is dat u makkelijker uw enkel verzwikt. Wanneer deze situatie zich lang aanhoudt, kan dit blijvende schade aan het kraakbeen van uw enkel geven.

 
Wat zijn de symptomen?

Bij instabiliteit van het enkelgewricht ervaart u veelal een verminderde stevigheid in de enkel. U merkt dat u uw voet sneller verzwikt. Hierdoor kunt u zich onzeker gaan voelen tijdens het lopen. Daarnaast komen vermoeidheid in de enkel en pijnklachten bij het lopen regelmatig voor wanneer er sprake is van enkelinstabiliteit. Wanneer u uw voet verzwikt heeft, kan er zwelling ontstaan ter hoogte van de enkel en kan de enkel stijf aanvoelen. Ook kan de enkel blauw kleuren en is deze (tijdelijk) pijnlijk.

 
Hoe komt u van de klacht af?

Door het dragen van halfhoge schoenen, liefst met vetersluiting, zorgt u voor een verbeterde stabiliteit in de enkel. U helpt de enkelbanden als het ware. Mochten stevige schoenen onvoldoende effect hebben, kan uw voet extra stabiliteit krijgen met een steunzool. Ook een enkelbrace kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Ook biedt fysiotherapie vaak uitkomst.

15
Likdoorn

Wat is het?

Likdoorns (of eksterogen, eeltpitjes, clavi) zijn pijnlijke eeltplekken waarbij de aangroeiende eeltlaag zich veelal puntvormig in de huid boort. Likdoorns komen vooral voor op of tussen de tenen, maar ook onder de bal van de voet. Een likdoorn ontstaat door verhoogde druk of wrijving, bijvoorbeeld bij hamertenen of een holvoet. Ook het lopen op smalle schoenen of hoge hakken kan likdoorns veroorzaken.

 
Wat zijn de symptomen?

Een likdoorn voelt als een pijnlijke, prikkende plek. Deze plek is wigvormig en slechts enkele millimeters groot. Likdoorns voelen hard aan en kunnen er gelig uitzien.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Het is belangrijk om de druk op de likdoorn weg te nemen. Dit kan door het aantrekken van goed passende schoenen: de voet moet de ruimte hebben, maar mag niet schuiven of slippen. Daarnaast kan een medisch pedicure de likdoorn samen met het aanwezige eelt verwijderen. Wanneer ondanks goed passende schoenen en een regelmatige pedicurebehandeling de likdoorn terug blijft komen, kan een steunzool de voetstand corrigeren en daarmee de druk nog verder wegnemen. Er zijn speciale pleisters om likdoorns te verminderen. Hier zit veelal salicylzuur in. Pas op met het gebruik van deze pleisters, omdat deze stof de gezonde huid aantast en de likdoorn bovendien erg week maakt. Als de aangedane plek te week is, wordt behandeling van de likdoorn bemoeilijkt.
 

16
Hamerteen of klauwteen

Wat is het?

Hamertenen en klauwtenen zijn afwijkingen van de stand van de tenen. Een hamerteen geeft een kromming ter hoogte van het eerste en tweede kootje van de teen. De teentop staat dan als een soort hamer op de grond. Een klauwteen geeft een vergrote buiging tussen het tweede kootje en het begin van de teen (bij het middenvoetsbeentje). Op de knokkel van het gewrichtje kunnen door druk van de schoen roodheid, wondjes, eelt of likdoorns ontstaan. Meestal komen deze standsveranderingen voort uit een typische voetstand zoals een hol- of platvoet. Ook kan een hamerteen ontstaan doordat de pezen van de tenen te kort zijn of schoenen te strak zitten.

 
Wat zijn de symptomen?

Doordat de teen gekromd staat, kan de beweeglijkheid van de teen verminderen. De teen kan daardoor stijf aan gaan voelen. Het bewegen van de tenen is dan pijnlijk. Daarnaast kan er druk ontstaan als de tenen aan de bovenzijde de schoen raken. Dit kan zorgen voor de vorming van wondjes, eelt of likdoorns.
 

Hoe komt u van de klachten af?

Wanneer de tenen nog beweeglijk zijn, is er ruimte voor correctie door middel van een op maat gemaakte siliconen orthese of een steunzool. De behandeling is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om de druk- en wrijving tot een minimum te beperken is het van belang schoenen te dragen die bij de tenen voldoende ruimte in de hoogte geven en zo min mogelijk stiksels over de tenen hebben lopen. Eventuele eeltplekken of likdoorns kunt u laten verwijderen door de podotherapeut of medisch pedicure.

Als de tenen stijf zijn geworden en het dragen van schoenen lastig wordt, kunt u in overleg met een orthopedisch chirurg kijken naar de mogelijkheden om op maat gemaakt schoeisel te gaan dragen, of om de betreffende tenen te laten opereren.

 
 

Direct een afspraak maken?

Bel ons op 076 - 57 13 444 of laat hier een bericht achter en 
wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Mis niets van de nieuwste collecties, kortingen en acties!